IL BARBIERE DI SIVIGLIA
MELODRAMMA BUFFO IN TWEE BEDRIJVEN VAN GIOACHINO ROSSINI
EERSTE BEDRIJF
TWEEDE BEDRIJF
FOTO'S © Martin Kaufhold 2011 / Karijn Dillmann (nr. 19, 20, 21 en 31)
PRODUCTIE
Staatstheater Wiesbaden
intendant: Manfred Beilharz
première: 22 januari 2011
en Anthéa Antipolis Théâtre d’Antibes
(Théâtre National de Nice)
Het decor van Il Barbiere di Siviglia werd op 8 juni 2011 in Berlijn bekroond met de 1e Wizard-Award 2011.
muzikale leiding: GMD Marc Piollet / Christoph Stiller
regie / decor: Michiel Dijkema
kostuums: Claudia Damm
dramaturgie: Karin Dietrich
Almaviva: Norman Shankle / Jonas Gudmundsson
Bartolo: Thomas de Vries
Rosina: Merit Ostermann / Sharon Kempton
Figaro: Kiril Manolov / Brett Carter
Basilio: Bernd Hofmann / Hye-Soo Sonn
Berta: Stephanie Gooch / Ute Döring / Sarah Jones
Fiorello: Erik Biegel / John D. Holyoke
Ambrogio: Thomas Braun
Uffiziale: Aldomir Mollov / Dong-Gyun Seo
Notaio: Arnd Maier
orkest en koor van het Hessisches Staatstheater Wiesbaden
IN DE PERS
“Michiel Dijkema is een ontdekking.”
In de ban van het barbiermobiel
Een rijke bron aan frisse metaforen. [...] De jonge regisseur Michiel Dijkema is een ontdekking. Iemand die het werk nauwgezet bestudeerd heeft en de durf meebrengt om voor de gewonnen inzichten frisse metaforen te vinden. Daarbij lukt het hem om de specifieke kwaliteiten van de zanger-acteurs te integreren. […] Een uitzinnig slotapplaus door het premièrepubliek. Notering in de fictieve lijst met theatertips.
Benedikt Stegemann
F.A.Z.
24. 01. 2011
“theater van de pure vreugde”
Fantastische Rossini - Een les in muzikale comedy-timing
Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen, dat deze Barbier het trekpaard van het jaar zal worden. Rossini’s komische klassieker aan het Staatstheater Wiesbaden heeft alles wat een publiekslieveling nodig heeft: tempo en kleur, humor en klasse. [...] Met behulp van een mechanisch handig uitgedachte oplossing zijn snelle wisselingen tussen binnen en buiten mogelijk. Snelheid is sowieso één van de sterke punten van deze felgekleurde enscenering, die in de buurt komt van de comicoptiek – overigens de tweede enthousiast onthaalde Rossini voor deze jonge Hollandse regisseur, die vorig jaar met vergelijkbaar succes aan de Opera Leipzig „Il Turco in Italia“ regisseerde. [...] zijn “Barbier van Sevilla” is een eersteklas aangelegenheid. Michiel Dijkema is zelf ook musicus – je neemt het meteen aan. Zijn acties ademden met de muziek, zijn pointes waren in de maat, de grappen waren direct, maar niet plat. Zo werd de muziekles aan het begin van het tweede bedrijf een les in muzikale comedy-timing. [...] theater van de pure vreugde.
Stefan Schickhaus
Frankfurter Rundschau
24 januari 2011
“Gaat dat zien en horen!”
Lekker stekelig
Het prikt in de kunstwereld: Rossini’s “Barbier van Sevilla” in Wiesbaden gevierd
Afgelopen zaterdag werd de première van de “Barbier van Sevilla” door lachsalvo’s begeleid en aan het eind oefende het publiek zich in synchroon ritmisch applaudisseren. De Nederlandse regisseur en decorontwerper Michiel Dijkema overtuigt met een fantasievolle, levendige personenregie in een felgekleurde komedie-kunstwereld. [...] De productie biedt de optimale voorwaarden om van Rossini te houden, of om van Rossini te leren houden. [...] Dat Figaro niet uitsluitend vocaal schittert, maar ook – tot groot genoegen van het publiek – steeds weer bij de verschillende personages van het intrigespel de meest gewaagde kapsels tevoorschijn tovert, behoort tot de vele kleinere en grotere kostelijkheden van deze zo fantasievolle enscenering. [...] Gaat dat zien en horen!
Volker Milch
Wiesbadener Kurier /
Wiesbadener Tagblatt
23/24 januari 2011
“Een enorme ovatie, bravo’s.”
Wereld uit haar voegen
Michiel Dijkema’s onderhoudende enscenering investeert in komediemomenten
De Rossini-enscenering in Wiesbaden betovert niet alleen met bonte kostuums, maar ook met veel humor. [...] Door middel van een wigvormige wand, die zich als een pendel over de gehele breedte van het toneel laat bewegen, creëert Michiel Dijkema het speelvlak voor de onder meer turbulente actie. Aan de linkerkant ontstaat zo het interieur van het huis [...] Rechts daarentegen wordt de buitenmuur aan de straatkant zichtbaar, als ware het de gepantserde buitenhuid van Bartolo’s woonhuis. Michiel Dijkema’s behendige personenregie plaatste de komediemomenten op de voorgrond. [...] Een enorme ovatie, bravo’s.
Ulrich Boller
Frankfurter Neue Presse
26 januari 2011
“laaiend enthousiasme [...] een voltreffer”
De “Barbier” is een “stekelige” voltreffer
Laaiend enthousiasme in het uitverkochte theater voor de letterlijk buiten alle kaders vallende enscenering, die voor een overbekend stuk nieuwe en prikkelende beelden vond: Een “stekelige” voltreffer, die het theater de rinkelende kassa’s zal brengen, die het zo dringend nodig heeft.
Britta Steiner-Rinneberg
Giessener Allgemeine Zeitung /
RheinMainTaunus-Onlinemagazin
7 februari 2011
“O jee! Plotseling kantelt de toneellijst...”
Plezier is ook belangrijk
Staatstheater Wiesbaden serveert met genoegen Rossini’s “Barbier”
O jee! Plotseling kantelt de toneellijst bedenkelijk; de door twee kettingen gedragen omraming hangt – bijna in een hoek van 90 graden – dreigend boven de voorste rijen publiek van het Staatstheater. “Alles raakt uit zijn voegen”, zingt een stel knettergekke personages tot besluit van de eerste akte. [...] Juist het decor, eveneens het werk van Michiel Dijkema, laat zien hoe eenvoudig iets kan zijn als je een goede pointe wilt maken [...] De zangers hebben overduidelijk veel plezier, en dat werkt aanstekelijk.
Christian Knatz
Echo Online
25 januari 2011
“uitermate amusant en actueel”
Zingvreugde waar de vonken vanaf spatten
Wanneer aan het eind van het eerste bedrijf de verlichte toneellijst plotseling naar voren kantelt, kunnen de toeschouwers hun ogen niet geloven. Dat is echter precies het beoogde effect: [...] het publiek moet zich in de verwarring van de personages kunnen verplaatsen. En zo word je haast duizelig als de toneelomranding steeds sneller en steeds verder boven de orkestbak omhoog en omlaag beweegt. [...] Een cactus en stekels aan de façade van het huis, die ook op de felgekleurde kostuums van de acteurs terug zijn te vinden: Vakkundig onderstreept regisseur en decorontwerper Michiel Dijkema het thema door de vormgeving van de details. [...] Uitermate amusant en actueel [...] Bravogeroep begeleidt het minutenlange applaus aan het eind van deze geslaagde première. Vast en zeker nemen de toeschouwers iets van de vrolijkheid van deze sprankelend, geestig en afwisselend geënsceneerde muzikale komedie mee naar het leven van alledag. Een ware vreugde, zowel voor het oog als voor het oor.
Heike Otto
Mainz Netz
26 januari 2011
“Dijkema, een naam om te onthouden.”
Deze enscenering is een groot geluk. Komedie kan makkelijk kluchtig worden, [...] het kan ook te zeer in twijfel getrokken worden. Deze beide extremen worden hier vermeden en de regisseur richt zich naar de muziek. [...] Dit is een enscenering, die zal minstens zo lang op het repertoire blijven als La Traviata in Wiesbaden, en die wordt daar – meen ik – al sinds vijfentwintig jaar gespeeld. [...] Michiel Dijkema, een naam om te onthouden.
Andreas Bomba
Radio hr2-Frühkritik
25 januari 2011
“geestig, verfrissend, burlesk”
Geslaagde nieuwe enscenering in Wiesbaden
Geestig, verfrissend, burlesk – zo valt Rossini’s opera momenteel aan het Staatstheater Wiesbaden te zien. Waarschijnlijk zal hij zich snel tot publieksmagneet ontwikkelen. Er zijn opera-ensceneringen waarbij het publiek de zaal al tijdens de première verlaat. En er zijn de voorstellingen die magisch aantrekken en het publiek keer op keer in vervoering brengen. De nieuwe enscenering van Rossini’s “Il Barbiere di Siviglia” behoort overduidelijk tot die tweede categorie. [...] In Wiesbaden ensceneert de Nederlandse regisseur en decorontwerper Michiel Dijkema de opera nu met een helder decor, aantrekkelijke kostuums en perfect gedoseerde verrassingseffecten. [...] Niet alleen voor operaliefhebbers een aanbeveling!
Birgit Schmidt
Suite101
29 januari 2011
“een pronkstuk in het repertoire”
Jonge Figaro
Aanstekelijke, kolkende speelvreugde, zangprestaties op hoog niveau – ook met een nieuwe cast presenteert de excellente enscenering van Michiel Dijkema zich als een pronkstuk in het repertoire van het Staatstheater Wiesbaden. [...] lang aanhoudend applaus met bravogeroep in de goed bezochte grote zaal van het Staatstheater voor een voorbeeldige presentatie.
Richard Hörnicke
Wiesbadener Tagblatt
28 april 2011
“technische tovenarij”
Wizard-Award 2011
Het decor van Il Barbiere di Siviglia heeft de 1e Wizard-Award gewonnen, zo werd 8 juni 2011 in Berlijn bekend gemaakt. De Wizard-Award is een prijs voor “artistieke ideeën, die door middel van theatertechniek op een bijzonder creatieve en innovatieve manier gerealiseerd worden. Ideeën die het publiek verbluffen en betoveren en toch een harmonische eenheid vormen van enscenering en techniek.” In totaal zijn zevenentwintig producties voorgedragen. Negen producties werden door de vakjury geselecteerd voor de finale, waaronder de Bayerische Staatsoper München, de Deutsche Oper am Rhein, het Deutsches Theater Berlin, de Bregenzer Festspiele, de Sächsische Staatsoper Dresden en de Ruhrtriennale 2011. De jury: “De enscenering van de regisseur en decorontwerper Michiel Dijkema uit Nederland belichaamt de theatrale afspraak tussen publiek en acteur, maar tegelijkertijd ook de ondersteunende technische tovenarij in uitmuntende vorm en heeft absoluut verdiend de eerste prijs gewonnen.”
Informatie Wizard-Award:
Showtech Berlin / DTHG
“een geniaal decor”
Stets quirliger Witz bei einem stacheligen farbenprächtigen Barbiere
Der Regisseur Michiel Dijkema stellt mit dieser Inszenierung klar, dass es hier der Unterhaltung gilt: eine köstliche Buffa, Komödie pur mit Situationskomik und gekonntem Spiel. Dazu baut sich Dijkema selbst eine geniale Bühne, die mit einfachsten Mitteln einen schnellen Szenenwechsel zwischen drinnen und draußen erlaubt [...] Die ganze Aufführung ist gespickt mit unbeschreiblichen Regieeinfällen, die zwischen klassischer Komödie und Ulk bis an den Klamauk liegen. Das Chaos kulminiert beim Finale des ersten Akts: das Bühnenportal beginnt beim nicht enden wollenden Tutti zu schwanken und senkt sich bedenklich über das Orchester. Das Bühnenportal wird noch einmal für den Schluss instrumentalisiert, indem es weit nach hinten gezogen wird: alles nur Theater! Es folgt der mozartisch installierte Schlussgesang: die „Precauzione inutíle“ wird erklärt, und: Liebe und ewige Treue gewinnen. Die vielen originellen Regieeinfälle dieser Buffa lassen sich bei einem einzigen Besuch gar nicht alle erfassen. [...] Die beliebte Inszenierung bescherte dem Staatstheater ein ausverkauftes Haus. Riesenbeifall für einen beglückenden Abend im leichten Genre. Die Oper wird noch bis in dem März gegeben, bei anhaltendem Erfolg aber sicher noch einmal aufgenommen.
Manfred Langer
Der Opernfreund
28 december 2011
(recensie n.a.v. de reprise in 2011-2012)
“zeer vermakelijk”
eine sehr vergnügliche, sehens- und hörenswerte Produktion, die aus dem fast ausverkauften Haus mit großem Beifall bedacht wurde.
Manfred Langer
Der Opernfreund
06 december 2014
(recensie n.a.v. de reprise in 2014-2015)
IN DE PERS - ANTIBES (NICE)
“extreem fantasievol”
Il Barbiere di Siviglia heeft de toeschouwers van het Anthéa theater betoverd. [...] een extreem fantasievolle productie
La Gazette de la Côte d’Azur / Métropol Azur
“bravo-roepen en staande ovaties”
Bravo-roepen en staande ovaties [...] Ik heb de Barbier van Sevilla al vaak gezien, maar nog nooit zijn die drie uur zo snel voorbij gegaan
Rivièra Côte d’Azur Zeitung
“een explosie van fantasie”
Deze enscenering van Il Barbiere di Siviglia is een explosie van fantasie en laat het publiek exploderen van vreugde.
performArts / Editions de l’Art
“très imaginative”
L’Opéra dépoussiéré
Ainsi, loin du conservatisme, des préjugés et des conformismes, Le Barbier de Séville marie humour potache et clins d’œil à de délirantes audaces scéniques. Dans une mise en scène très imaginative de Michiel Dijkema et des costumes pleins d’humour signés Claudia Damm, cet opéra interprété avec malice donne autant à voir qu’à entendre ! [...] Quel plaisir de se laisser porter par une distribution endiablée et de haute volée ! Tout est savamment en pagaille, teinté d’absurde avec la truculence des échanges et l’imbrication savante de croisements des personnages. Ce Barbier de Séville a explosé de fantaisie comme il a fait exploser le public de plaisir.
Caroline Boudet-Lefort,
9 December 2013
performArts / Editions de l’Art,
review performance Antibes (Nice)