SALOME
MUZIEKDRAMA IN ÉÉN BEDRIJF VAN RICHARD STRAUSS
FOTO'S © Uwe Stratmann 2015
PRODUCTIE
Opera Wuppertal
intendant: Toshiyuki Kamioka
première: 17 april 2015
muzikale leiding: Ari Rasilainen
regie / decor: Michiel Dijkema
kostuums: Tatjana Ivschina
licht: Nikolaus Vögele
choreografie: Matthew Tusa
Herodes: Michael Hendrick
Herodias: Dubravka Mušović
Salome: Cristina Baggio
Jochanaan: Thomas Gazheli
Narraboth: Emilio Pons
Cappodocier: Jan Szurgot
1. Soldat: Falko Hönisch
2. Soldat: Peter Paul
1. Jude: Noriyuki Sawabu
2. Jude: Johannes Grau
3. Jude: Markus Murke
4. Jude: Kalle Kantilla
5. Jude: Peter Paul
1. Nazarener: Greg Ryerson
2. Nazarener: Ferdinand Junghänel
Page: Lucie Ceralová
Sklave: Laura Demjan
Sinfonieorchester Wuppertal
figuranten van de Wuppertaler Bühnen
IN DE PERS
“vonkend erotisch [...] absoluut spannend”
“De enscenering is in ieder geval zo meeslepend, dat je deze productie vaker zou willen gaan bekijken [...] Dijkema fungeert ook als decorontwerper en heeft voor de enscenering een relatief abstracte ruimte ontwikkeld, waarbij de fatale maan en de donkere cisterne, waarin Jochanaan gevangen gehouden wordt, met elkaar in wisselwerking staan. [...] een spookachtige atmosfeer [...]
Dijkema zet bij de enscenering van de sluierdans niet alleen in op pure erotiek, maar maakt ook duidelijk hoe Salome haar hele omgeving door deze dans in haar ban trekt. Ze verleidt niet alleen Herodes, maar ze sleept ook naar de Joden en Nazareners mee in haar extatische dans. [...] vonkend erotisch
[...] na afloop fulminant applaus [...] Michiel Dijkema slaagt erin een absoluut spannende interpretatie van dit psychodrama te creëren”
Thomas Molke
OMM
19 april 2015
“indringende beelden [...] uniek”
“Revolte! Salome brengt het hele opera-ensemble aan het dansen
[...] Naast de sterke stemmen zijn er de indringende beelden. Regisseur Michiel Dijkema ontdekt achter het contrast tussen Jochanaan’s kuisheid en Salome’s ontwakende seksualiteit twee complexe, tegenstrijdige karakters.
[...] Salome’s dans is uniek. [...] Geleidelijk begint iedereen – soldaten, hovelingen, Joden, Nazareners – te dansen. [...] Niet Jochanaan, maar Salome handelt revolutionair. Ze scheurt haar moeder de kostbare kleren van het lijf en gooit de troon van haar stiefvader omver. Deze Salome schittert.”
Daniel Diekhans
Musenblätter
21 april 2015
“enthousiast, lang aanhoudend applaus”
“Salome verliest haar hoofd [...] de beul onthoofdt de staande prinses op het open toneel. Heel huiveringwekkend, omdat je pas daarna merkt dat het een verbluffend echte kopie van de zangeres is. [...] Enthousiast, lang aanhoudend applaus”
Pedro Obiera
Opernnetz
19 april 2015
“indrukwekkend [...] raadselachtig mooi”
“Ontluikende seksualiteit die over lijken gaat [...] In dit indrukwekkende decor toont Dijkema de gebeurtenissen als ware het een kamerspel. [...] Salome is een adolescent meisje, dat opzettelijk gebruik maakt van haar erotiserende uitstraling op haar stiefvader Herodes en op het gehele hof, niet alleen tijdens de sluierdans.
[...] Een raadselachtig mooie Salome-productie”
Stefan Schmöe
Wuppertaler Rundschau
23 april 2015 / 1 juli 2015
“visueel verbluffend [...] staande ovaties”
“een spannende opera-avond [...] de visueel verbluffende effecten in de slotscène laten een indruk achter die lang doorwerkt. [...] de waanachtige kusscène met het hoofd van Jochanaan hoofd doet echt huiveren. [...] staande ovaties”
Jochen Rüth
Der Opernfreund
18 april 2015
“een soort massahysterie veroorzakende sluierdans”
“Het podium ziet er aantrekkelijk uit. Twee boven elkaar geplaatste blauwe halve buizen met elk een gat, boven voor de maan, beneden voor de cisterne. [...] Regisseur Michiel Dijkema heeft, met name door het creëren van uitzonderlijke en fantasierijke visuele werelden, elders naam gemaakt. [...] De regie heeft een energieke benadering van de een soort massahysterie veroorzakende sluierdans.”
Andreas Falentin
Theater Pur
19 april 2015
“deze nieuwe enscenering grijpt het publiek duidelijk aan”
“Deze nieuwe enscenering van dit werk van Richard Strauss grijpt het operapubliek in Wuppertal duidelijk aan. [...] Het muziekdrama vindt plaats op een koel, neutraal, hol speelvlak. Daarin gaapt een allesverslindend zwart gat. [...] de focus ligt op de personages [...] een iedereen betoverende, jonge en onaangeroerde Salome, die naar ware liefde zoekt, en daartoe alle middelen gerechtvaardigd acht. Haar beroemde expressieve dans, eigenlijk een dansgedicht, een schets van haar ziel, mondt uit in een ontmaskerend spektakel dat de decadentie van het koninklijke hof en de incestueuze lust van koning onthult.”
Hartmut Sassenhausen
Solinger Tageblatt / Westdeutsche Zeitung
20 april 2015
“precieze en heldere personenregie”
“het publiek in Wuppertal beloonde deze nieuwe Salome met eensgezind applaus. [...] ook het regieteam ontving bij de première veel applaus. [...] Michiel Dijkema benadrukte de voorgegeven spanningsboog en hechtte bijzonder veel waarde aan precieze en heldere personenregie, maar bood ook nieuwe interpretaties met betrekking tot details. [...] Het slot is verrassend”
Fritz Gerwinn
Deianira
19 april 2015
“het publiek houdt even de adem in”
“Een productie die indruk maakt. […] een fraaie coup de théâtre presenteert Dijkema aan het einde. Nadat Salome haar zin krijgt en Jochanaan is onthoofd, verordent Herodes de dood van Salome en verblinden de Pages de toeschouwers met felle lichten. Dan ziet men Salome weer aan de rand van het toneel staan en wordt plotseling haar “Kopf vom Rumpf getrennt”. Ein übler Anblick en het publiek houdt even de adem in. […] een facetrijke Salome”
Mark Duijnstee
Opera Nederland
8 mei 2015
“de moeite waard [...] enthousiast onthaald”
“Salome [...] beleefde haar eerste opvoering aan de Wiener Staatsoper wegens aanhoudende weerstand van de clerus pas in 1918. Wat de kerk over deze enscenering van Michiel Dijkema in Wuppertal gezegd had, kan men zich nauwelijks voorstellen. [...] Salome is een modern jong meisje [...] Dit futuristisch ogende decor verplaatst ons naar een meer abstracte wereld, die ook ergens in de ruimte zou kunnen zijn, met een zwart gat, dat de cisterne waar Jochanaan gevangen zit markeert, en een heldere tegenhanger, die de maan verbeeldt. Geen slecht idee. [...] een voorstelling die de moeite waard is en die dan ook enthousiast door het premièrepubliek onthaald werd.”
M. Lode-Gerke
Das Opernglas
uitgave 6/2015
“Dijkema’s personenregie was welhaast perfect.”
“Regisseur Michiel Dijkema, die het werk hier ensceneerde, was ook zijn eigen decorontwerper. Zijn decor was een blauwachtig-witte achtergrond, die werd gedomineerd door een weinig uitnodigend, centraal gepositioneerd zwart gat. [...] Daarnaast was er een melkachtige, versluierde volle maan aan de toneelhemel. Dat was het, puur en eenvoudig. Dijkema’s personenregie was welhaast perfect.”
IOCO
UGK
19 april 2015
“een grote, door Salome geïnitieerde blootstelling van het hof”
“In de productie van Michiel Dijkema (Wuppertal 2015) animeert Salome het complete hof, inclusief de Joden en de Nazareners, om te dansen. Daarbij neemt ze kledingstukken van Herodes en Herodias weg, het geheel is een grote, door Salome geïnitieerde blootstelling van het hof; het is een demonstratie van de kracht van Salome, niet een geschenk aan Herodes.”
Ann-Christine Mecke
Opernführer kompakt (Salome)
uit het hoofdstuk “Trends in recente scenische interpretaties”
Henschel / Bärenreiter 2016
ISBN 978-3-89487-946-4 / ISBN 978-3-7618-2413-9